Ses Yalıtımlı Oda Oluşturma Rehberi | E-Turan AVM
Ses Yalıtımlı Oda Oluşturma Rehberi
Eskiden yayın yapmak ve insanlara ulaşmak sadece yüksek bütçeli televizyon kanallarının işiydi. Fakat günümüzde bu durum değişti ve isteyen herkes yayıncılık yapabilir hale geldi. Online oyunlar ve video içerik platformlarının günden güne gelişmesiyle başta oyun yayıncılığı olmak üzere birçok yayın kolu ortaya çıktı. Tabii yayınlarınızı daha iyi hale getirmek için belli ekipmanlara ve uygun bir ortama ihtiyacınız var. Ses yalıtımlı oda veya ses geçirmez oda, yayın yapmak için en iyi ortamı sunar. Ayrıca evde gönlünüzce müzik dinlemek veya bir enstrüman çalmak istediğinizde, parti verdiğinizde veya çocukların komşuları rahatsız etmeden oyun oynaması için bu odalar oldukça faydalıdır. Şimdi gelin ses yalıtımlı oda oluşturmak için hangi yöntemleri kullanabilirsiniz birlikte bakalım.
Kayıt yapmak, sessiz bir ortam oluşturmak veya yayın yapmak için yaşam alanlarında ses yalıtımı iyi yapılmış odalara ihtiyaç vardır. Fakat profesyonel olarak ses yalıtımı yaptırmak biraz maliyetli bir iştir. Bu yazımızda “Düşük maliyetlerle ses yalıtımlı oda nasıl yapılır?” sorusunu cevaplarken aynı zamanda profesyonel bir ortam kurmak isteyenler içinde yöntemleri anlatacağız.
Evlerde Ses Yalıtımı İçin Neler Yapılabilir?
- Akustik perde veya kalın battaniye kullanın: Yaşam alanınızda ses yalıtımına ihtiyacınız olan alanı belirledikten sonra o alandaki duvarlarda hiç boşluk kalmayacak şekilde kalın battaniyeler monte etmeniz, sesin tutulması için etkili bir yöntemdir. Bu uygulamayı daha etkili fakat biraz daha maliyetli şekilde gerçekleştirmek için akustik perdeler satın alabilirsiniz. Ses geçirmeme özelliği bulunan akustik perdeler, yüksek koruma sağlar. Eğer duvarlarınızda yalıtım malzemesi varsa uygulama daha etkili olacaktır.
- Kitaplarla ses yalıtımı: Ses yalıtımı için özel bir değişim veya inşa istemiyorsan evdeki eşyaları kullanabilirsiniz. Kitaplık ve kitaplar, ses yalıtımı için oldukça faydalıdır. Duvar boyunca yerleştireceğinin kitaplık ve içinde boşluk olmayan kitaplar, ses dalgalarının emilmesini sağlar. Hem dekoratif hem de yalıtım sağlayan bu yöntem oldukça kullanışlıdır.
- Hareketli eşyaları sabitle: Hareket eden nesneler, titreşim yaydıkları için sesin daha net ve hızlı iletilmesine nede olur. Bu nedenle özellikle hoparlör gibi ses kaynaklarının sabitlenmesi, sesin uğultuya neden olmasının önün geçecektir. Ayrıca sabitleme işlemi sırasında yalıtım pedleri kullanarak sesin dağılmasının önüne ekstra bir set çekebilirsiniz.
- Kapı süpürgeliği kullan: Odanın her alanını kapatsan da tamamen sessizlik için oda kapısının altını unutmaman lazım. Kapı süpürgeliği hem ses yalıtımı hem de ısı yalıtımı için oldukça faydalı bir üründür. Lastik şeklinde olan süpürgeliklerle kapının hem altındaki hem de üstündeki boşlukları kapatabilirsiniz.
- Akustik sünger paneller kullanın: 5 cm derinliğe ve 30x30cm ölçülere sahip olan akustik paneller, frekanslı sesleri absorbe etme konusunda oldukça başarılıdır. Hazır şekilde satılan bu panelleri özel sıvı yapıştırıcılar sayesinde kolayca monte edebilirsiniz. Bütçeniz uygunsa Mylar delikli yüzeyi bulunan fiberglas paneller ile kusursuza yakın bir yalıtım oluşturabilirsiniz.
- Tekstil ürünlerinden faydalan: Kilim, halılar ve perdeler; zemin, pencereler ve duvarlarda konumlandırılarak yalıtımda kullanılabilir. Sesi emen ve dağılmasını engelleyen bu ürünleri özellikle çocuk ve oyun odalarında kalın yapıya sahip şekilde seçmek gerekir.
Profesyonel Ses Yalıtım İşlemleri
Öncelikle alanın büyüklüğünü ve bu alan için ne kadar malzeme gerekeceğini hesaplamanız gerekir. Bu konuda profesyonel yardım alabilir veya kalem kağıtla hesaba başlayabilirsiniz. Ses yalıtımı için kullanacağınız en iyi ürün yukarı da da belirttiğimiz gibi akustik süngerlerdir. Fakat daha iyi bir yalıtım için duvarı alçıpan ile kaplamak oldukça etkili olacaktır. İnce alçıpanlara nazaran 1,6 cm alçıpanlar daha iyi ses yalıtımı sunar. Alçıpanı uygulamak için basit bir duvar çerçevesi yapabilir ve çerçeve dikmelerine ankraj yaparak duvarı alçıpanla kaplayabilirsiniz.
Yalıtımlı Zemin ve Tavan Yapımı
Sadece duvarları kaplayıp zemini bırakmak veya belli alanlara ses yalıtım malzemesi eklemek istediğiniz sonu vermeyecektir. Ses geçirmez bir oda yapmak için zemini tamamen kaplayan ses geçirmez paspas kullanabilirsiniz. Ağır beton tavanları izole etmek için ise ek alçıpanlar ve yalıtım macunu en iyi çözümü sunar. Daha iyi bir sonuç için se arasında hava boşluğu bulunan alçıpan katmanın tavana monte edilmesi gerekir. Bu işlemi tek başına yapmanız neredeyse imkansız olduğundan profesyonellere bırakmanızı tavsiye ederiz.
Detaylara Dikkat Edin: Derzlerin Doldurulması
Odanın duvar ve zeminleri dışında derz gibi küçük boşluklarının doldurulması, tam sessizlik için oldukça önemlidir. Küçük gibi görünen bu boşluklar aslında ses iletiminin temel kaynakları arasında yer alır. Odada bulunan derz aralarını ve küçük boşlukları, plastik ve su geçirmez silikon ile doldurabilirsiniz. Peki, “Bu işlemi nasıl yapabilirim?” diyorsanız:
- Öncelikle derz alanlarını belirleyin ve güzelce temizleyin. Uygulama sonrası temizlik için silinebilen ve temizlemesi kolay silikon seçmeniz mantıklı olacaktır. Ayrıca silikonun duvar rengine uyması dekorasyon açısından da faydalıdır.
- Yalıtım için özel üretilen silikonun ucunu bir bıçak yardımıyla kesin ve sonrasında silikon tabancasına yerleştirin.
- Silikon tabancasını uygulama bölgesine 70-80 derecelik bir açıyla tutarak silikonu derz alanına doldurun. Doldurduğunuz alanı düzleştirmek için bulaşık deterjanı iyi bir yardımcıdır. Parmağınıza biraz bulaşık deterjanı sürerek uygulama bölgesini düzleştirin. Bu işlemi spatula yardımıyla da yapabilirsiniz.
- Sonra alanı kurumaya bırakın ve diğer bölgelerde de aynı işlemi uygulayın.
Son Adım: Yalıtım Malzemelerinin Kullanılması
Tavan, duvar ve derz gibi küçük alanları hallettikten sonra son adımda yalıtım malzemeleri kullanmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Ses yalıtımlı oda tasarımlarında, yalıtım sünger ve yalıtım panelleri kullanılır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir konu bulunmaktadır. Bu malzemeleri kullandığınız zaman odanın genişliğinden feragat etmeniz gerekir. Her yalıtım malzemesi yaklaşık 14 cm kadar alan demektir. Yani duvar, zemin ve tavan kısımlarından daralma yaşanacaktır. Bu malzemelerin uygulanması için ise profesyonel destek şarttır. Kendiniz her ne kadar uygulama yapmayı isteseniz de işi ustasına bırakmanız faydalı olacaktır. Yine ben yaparım diyorsanız, basit şekilde anlatalım:
Aldığınız akustik paneller, genelde belli ölçülerde dikdörtgen veya kare şeklindedir. Odanın ölçüsüne yetecek kadar panel aldıktan sonra özel panel yapıştırıcıları duvara sürün ve paneli üzerine yerleştirin.
Aynı işlemi her bir panel için duvar kapana kadar devam ettirin. İşlem bu kadar. Burada dikkat etmeniz gereken konu, ölçülerin tam olarak tutması ve paneller arasında kesinlikle boşluk olmamasıdır. Eğer panelleri tam olarak yerleştiremiyorsanız, aralardaki boşlukları yalıtımlı silikon ile kapatabilirsiniz.
Yorum Yap